Zagreb ima nešto drugačije Životinjsko carstvo

0    komentara

Što vas najčešće podsjeća na djetinjstvo, čemu ste se nekada kao dijete najviše veselili, jesu li to bile igračke, slatkiši ili nešto sasvim drugo? Dovede li vas uskoro put u Zagreb, jedna posebna izložba upoznat će vas s nečime uz što su odrastale generacije Zagrepčana i stanovnici ove regije. Ne propustite Životinjsko carstvo Vatroslava Kuliša u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju!

Pitate li Zagrepčane što ih vraća u djetinjstvo, budite uvjereni da će jedan od najčešćih odgovora biti neodoljiva čokoladica kojoj se i danas vesele mališani – Životinjsko carstvo!

životinjsko carstvo vatroslav kuliš

Najslađa i najtanja čokolada na svijetu

Radi se o čokoladi čija je proizvodnja započela još 1938. godine, a koja je jedinstvena ne samo zbog svog čarobnog čokoladnog okusa, nego sličica životinja koje se u njoj nalaze. Sličice sa životinjama i njihovim staništima lijepe se u poseban album i imaju edukativnu namjeru jer djecu podučavaju o različitim životinjskim vrstama, načinima njihovog života i opstanka, a kada se u isto vrijeme može uživati u čokoladi, jasno je zašto je Životinjsko carstvo omiljen slatki užitak za mnoge generacije.

Smatra se najboljom dječjom čokoladom jer sadrži visok udio mlijeka i teži tek 15 grama. Najtanja je na svijetu i lako se topi, pa u njoj mogu uživati djeca od najmanje dobi. A stariji? Njima bi preporučili jedan malo drugačiji doživljaj ove popularne čokoladice.

Životinjsko carstvo kroz ‘oko’ umjetnika

Ono što trebate napraviti je uputiti se do Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u samom središtu Zagreba, na Gornji grad jer vas tamo očekuje izložba ‘Životinjsko carstvo’ autora Vatroslava Kuliša.

Peta je to likovna izložba u nizu posvećena akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, koja je preminula 2010. godine, a njoj u čast Scena Amadeo i Hrvatski prirodoslovni muzej već nekoliko godina unazad predstavljaju umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Neočekivani obrat vrsnog slikara

A prirodoslovnih motiva na ovoj izložbi ne nedostaje. Bio je to pravi izazov za autora Kuliša, budući da se ovaj umjetnik posljednjih 40 godina bavio isključivo apstraktnim slikarstvom, a sada se vratio svojim počecima iz studijskih dana i slikanju životinja.

Kako mu je to uspjelo i jesu li se ovom poznatom slikaru, grafičkom dizajneru i scenografu potkrali koji apstraktni elementi? Kako je inače ozbiljan umjetnik, čiji se radovi nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj te u mnogim privatnim zbirkama diljem svijeta iznenadio svojom izvedbom životinjskog carstva, prikazom klasičnih likova basni i stvorio zanimljivu ‘slikovnicu za djecu’ i odrasle, provjerite na ovoj izložbi.

Izložba koja vraća u djetinjstvo

Ona će mnoge vratiti u djetinjstvo i podsjetiti na tradiciju skupljanja sličica Životinjskog carstva, a mnoge možda i prvi put upoznati s njom, kao i s impresivnim radovima renomiranog hrvatskog umjetnika. Kuliš je jedan od najpoznatijih suvremenih slikara s ovih prostora, višestruko nagrađivani umjetnik zanesene romantične naravi, majstor ekspresija i buntovni sanjar, kako ga se često naziva…

Njegovu zanimljivu izložbu možete pogledati do kraja prosinca ove godine, a ako se odlučite uživati u ovoj neobičnoj slikarskoj umjetnosti, pozivamo vas da usput odsjednete u nekom od hotela grupacije HUP – možda bed & breakfast hotel Jadran smješten u samom srcu Zagreba, koji će vas oduševiti svojim šarmom i toplim domaćim ugođajem.

Odsjednite u obnovljenom hotelu Jadran

U hotelu Jadran vas očekuju 44 dvoposteljne i 5 troposteljnih obiteljskih soba modernog dizajna, koje su nedavno u potpunosti obnovljene, a na raspolaganju su vam flat screen TV-i, telefon, AC, besplatan WiFi, sušilo za kosu i sve što vam je potrebno za opušten boravak u Zagrebu. A kako vam se čini pogled na jednu od najstarijih zagrebačkih ulica Vlašku ili središnju gradsku atrakciju – katedralu?

Ovdje ćete doista uživati, a posjet Zagrebu i izložbi ‘Životinjsko carstvo’ će biti poseban doživljaj…

Foto: http://www.vatroslavkulis.hr/aktualno/vatroslav-kulis-zivotinjsko-carstvo/

Comments are closed.