Zagreb ima pravi hrvatski Panteon

0    komentara

Znate li gdje mirno počivaju velikani hrvatske književnosti Miroslav Krleža, August Šenoa, Ivana Brlić Mažuranić? Gdje je posljednje počivalište vođe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja i drugih Iliraca? Gdje su na zadnji počinak ispraćeni ostali hrvatski uglednici i znamenite povijesne ličnosti poput Stjepana Radića, izumitelja Slavoljuba Penkale, najveće hrvatske sopranistice Milke Trnine, uglednog skladatelja Vatroslava Lisinskog, opernog dirigenta i skladatelja Jakova Gotovca, najpoznatije hrvatske novinarke Marije Jurić Zagorke, košarkaša Dražena Petrovića, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, političara Ivice Račana…

(Foto: Ana Kunstek)

(Foto: Ana Kunstek)

Odgovor je jednostavan, na jednom od najljepših groblja u Europi – Mirogoju. Najpoznatije zagrebačko groblje sve je samo ne tek obično mjesto i vječni podsjetnik na stotine duša poznatih umjetnika, znanstvenika, političara, sportaša i ostalih značajnih osoba koje su sudjelovale u stvaranju višestoljetne zagrebačke i hrvatske povijesti. Njegov značaj i više je od samo nijemog svjedoka bogate hrvatske prošlosti…

Šetnjom upoznajte hrvatsku povijest

Radi se prije svega, o predivnom prostranom parku, koji se nerijetko naziva i umjetničkom galerijom na otvorenom. Smješten podno osebujnih obronaka Medvednice, s mnogobrojnim parkovima, cvijetnjacima i vrtovima, prekrasnim drvoredima, pažljivo uređenim prilaznim alejama, zanimljivim skulpturama, a prvenstveno mirom i ljepotom, koja se može osjetiti na svakom koraku, Mirogoj se opravdano izdvaja kao jedna od najpoznatijih zagrebačkih znamenitosti, velikog kulturnog i povijesnog značaja i jedinstvena je turistička atrakcija.
Na površini koja se može usporediti sa 150 nogometnih igrališta, uz više od 500.000 počivališta i grobnica, spomenika i uspomena na značajne povijesne događaje, šetnjom njegovim spokojnim perivojima, zapravo se upoznaje hrvatska prošlost 19. i 20. stoljeća, a mnogi se u tišini žele pokloniti velikim postignućima hrvatskih junaka i istaknutih pojedinaca.

Poznate mirogojske arkade

(Foto: Ana Kunstek)

Obzirom na velik broj sahranjenih znamenitih osoba, Mirogoj se smatra svojevrsnim Panteonom, rimskim nazivom za hram bogova, a danas za mjesto počasti slavnim ličnostima. Dodatni značaj jednom od najljepših europskih groblja koje je izgrađeno 1876. godine na ljetnikovcu Ljudevita Gaja, daje predivan izgled, što se može zahvaliti vrlo dragom arhitektu Zagrepčana, Hermannu Bolléu.

Na zasigurno najvećem projektu europskog historicizma marljivo je radio nekoliko desetljeća i s monumentalnom kompozicijom 500 metara dugih neorenesansnih arkada, paviljona i čak 20 kupola, bogatom vegetacijom i galerijom skulptura, krajem 19. stoljeća, napravio veličanstveno izdanje koje i danas oduševljava mnogobrojne posjetitelje.

Mnoštvo spomenika

Osim prekrasnih arkada i paviljona, pažnju zaokuplja i velik broj skulptura i reljefa, cijenjenih umjetničkih djela i arhitektonskih građevina, pa je na neki način i galerija na otvorenom, koja nudi stalnu izložbu radova uglednih hrvatskih kipara, slikara i arhitekata. Ističu se središnja i stasita kapela Krista Kralja, pravoslavna kapela sv. Petra i Pavla, ruska kapela, potom najstariji spomenik na groblju, onog srpanjskim žrtvama, hrvatskim vojnicima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, prosinačkim žrtvama i onima u Bleiburgu, a najpoznatiji su i najraskošniji spomenici na Aleji poginulih branitelja u Domovinskom ratu i na Zidu boli, koji redovito na blagdan Svih svetih, zahvaljujući brojnim lampionima i cvijećem, šalju najljepšu sliku s Mirogoja.

Prošećite i vi njegovim čarobnim i tajanstvenim perivojima i alejama, ne ustručavajte se uživati u prekrasnoj grobnoj arhitekturi i provjerite zašto se smatra jednim od najistaknutijih, najreprezentativnijih i najljepših u regiji.

Comments are closed.