Zagreb očarava cvjetnom i mirisnom oazom i najpoznatijom vrtnom izložbom u regiji

0    komentara

Zeleni grmovi u različitim oblicima životinja – ptica, patki, vjeverica, žabi, koji su se obrađivali i precizno šišali i po desetak godina, nizovi kontinentalnih i jadranskih biljaka – od čempresa, kadulje, smilja i ružmarina do ruža, voćnjak sa šljivama, jabukama i trešnjama, slika je koju ćete pronaći na prostoru od tisuću kvadratnih metara podno zagrebačkog Sljemena. Obitelj Radanović, od biljaka oblikuje likove iz životinjskog svijeta i crtanih junaka posjetiteljima rado otvara vrata jednog od najljepših vrtova u Hrvatskoj.
Najsimpatičniji stanovnik ovog prekrasnog i bajkovitog vrta je debeli žabac Torro, visok 180 centimetara i širok dva i pol metra, za čiju je izradu iz stogodišnjeg grma bilo potrebno čak osam godina. Društvo mu na bogatom travnjaku rade i poznata ptica Trkačica, kojot Đuro i patka, vjeverica Zagi, zeko i ptica Plamenac, a nisu rijetki ni primjerci amfora i vrčeva s poklopcima…

Otkrijte raj na zemlji uz Florarart

U šetnji zagrebačkim ulicama pogled će vam zastati i uz okućnicu i vrt obitelji Šiprak u zapadnom dijelu grada – Savskoj Opatovini, koja je zahvaljujući obilju cvijeća i ukrasnog raslinja, impresivnom ružičnjaku, životinjama, patkama, pticama pjevicama, uređenom ribnjaku i jezeru sa desetak vrsta riba, proglašena najljepšom u Zagrebu.

Svojevrsni raj na zemlji očekuje vas i nešto dalje u Zagrebu – na jednom od najimpresivnijih novoizgrađenih jezera i parkova u Zagrebu – Bundeku. Smješten na području Novog Zagreba uz rijeku Savu, idealno je mjesto u gradu za ugodnu šetnju na 10 tisuća četvornih metara uređenih pješačkih staza, ribolov na 50 četvornih metara vodene površine, uživanje u suncu na ukupnoj površini od 545 tisuće kvadratnih metara, roštiljanje, opuštanje, zabavu i idiličan boravak u prirodi. Ali poseban je i zbog još nečega.

Bundek ‘okupan’ cvijećem

Više od 30 hektara otvorenog prostora i tri tisuće četvornih metara zatvorenog prostora krajem svibnja i početkom lipnja redovito se pretvara u najljepšu i najmirisniju cvjetnu oazu u Zagrebu! Tada se održava najveća Međunarodna vrtna izložba u ovom dijelu Europe. Više od 100 tisuća znatiželjnih posjetitelja uživa u tisućama vrsta ukrasnog bilja, sadnica, rezanog cvijeća, raznih vrsta, boja, mirisa i oblika, bira opremu za uređenje vrtova i dječjih igrališta, cvjećarski pribor i alat, ukrasnu keramiku, sjemenke i sadni materijal za vrtove, balkone i dječja igrališta, sudjeluje u različitim radionicama i natjecanjima u kojima se više uči o uređenju vrtova i hortikulturi.

Ovo atraktivno hortikulturno i kulturno događanje u gradu predstavlja dugu tradiciju uređenja gradskih vrtova, parkova i zelenih površina te potvrđuje kako se mnogo pažnje pridaje održavanju perivojne kulture Zagreba. Prigodnog naziva Floraart, izložba svoje korijene ima još u dalekoj 1891. i 1906. godini kada su se održavale prve zagrebačke cvjetne izložbe. O njima svjedoče slike na starim fotografijama i razglednicama Zagreba, na kojima ćete zasigurno pronaći i neke uspomene na gradske srednjovjekovne vrtove i perivoje.

Zavirite u povijest zagrebačkih vrtova

Posjetite li Bundek, možda doznate ponešto o njihovoj zanimljivoj prošlosti. Zagrebački vrtovi danas su pomno uređeni i održavani te se mogu mjeriti s europskim metropolama. Hortikulturna tradicija seže još u srednji vijek, a zapisi kažu kako se u njima uzgajalo sve, od voća, vinove loze, povrća, ljekovitog, začinskog i ukrasnog bilja. Kultura cvijeća, uređenih vrtova i perivoja posebice se razvila u 18. i 19. stoljeću, kada se stvaraju nizovi još i danas impresivnih perivoja poput Strossmayerovog šetališta, Maksimira, Mirogoja, trgova poznate Zelene potkove, Botaničkog vrta, Ribnjaka, šume Tuškanac…
Za uređenje ovih ljepotica grada, zahvaljujući kojima je Zagreb proglašen i gradom lijepih perivoja, otvoreno je novo radno mjesto gradskih vrtlara, koje ćete i danas vidjeti kako vješto i marljivo brinu o ljepoti zagrebačkih vrtova. Zeleni grad, kako se Zagreb odmilja zove, danas ima više od 14 hektara zelene površine, 204 kilometra drvoreda, 132.798 komada stabala, gotovo pola milijuna komada grmlja, živice u ukupnoj dužini od 96 kilometara, sezonskih i trajnih cvjetnjaka na površini od 64.991 četvornih metara, 70.188 komada ruža, 1.815 komada bilja u žardinjerama…

Uživajte u najljepšim mirisima u gradu

Brojke su impresivne, a vama ne preostaje ništa drugo nego krenuti u jednu dugu šetnju zagrebačkim parkovima i vrtovima. Nemojte se samo zaustaviti na Bundeku, a nakon što upoznate cijelu gradsku oazu, zastanite i predahnite u poznatom Hotelu International, smještenom u samom centru poslovne zone grada.

Na raspolaganju vam je luksuzni smještaj u apartmanima i 207 prostranih, elegantnih i modernih hotelskih soba u kojima ćete se osjećati kao kod kuće, a u restoranu hotela i elegantnom lounge baru s ljetnom terasom, moći ćete nastaviti putovanje Zagrebom, ali ne njegovom parkovnom i vrtnom arhitekturom, nego zanimljivom i bogatom gastronomijom, domaćom i međunarodnom kuhinjom.

‘Book your stay, drive your way

Iskoristite i posebnu ‘Book your stay, drive your way – by International‘ ponudu zahvaljujući kojoj po posebnoj cijeni, od 1. listopada, u Hotelu International Zagreb možete unajmiti vozilo za bezbrižno kretanje gradom, prenoćiti u Superior sobi za dvije osobe, uživati u bogatom buffet doručku za dvije osobe, na raspolaganju imati besplatan brzi bežični Internet, parking i koristiti Fitness studio. Vidimo se u Hotelu International Zagreb!

Comments are closed.