Zagrebački parkovi su najljepše oaze mira i pluća grada

0    komentara

Ako tražite mjesto za bijeg od gradske gužve i rado bi se malo odmorili na klupici ili dekici u lijepom zelenilu i prirodi, posjetite zagrebačke parkove.

Izbor je velik jer ih hrvatska metropola broji 30-ak na oko 400.000 četvornih metara, a mnogo je još zelenih površina koji također služe za odmor duše i tijela. Jer parkovi su pluća grada budući da njihova priroda, biljni pokrov i drveća proizvode kisik potreban za disanje, a služe i kao pročišćivači zraka. Osim pozitivnog utjecaja na zdravlje, šetnja zagrebačkim parkovima pruža i mir na kojeg često zaboravljamo, a ima li što ljepše od malog zelenog raja u kojem imate vrijeme za sebe.

U Zagrebu vas takvo utočište očekuje na nekoliko lokacija, a izdvojit ćemo najljepše i najpoznatije.

maksimir park zagreb

Tomislavac kao omiljeno okupljalište Zagrepčana

Najreprezentativniji primjerak je slavna Lenuzzijeva ili Zelena potkova koju čini kompleks parkova i trgova u središtu grada. Prvi u nizu, ujedno i najstariji je park Zrinjevac. Jedan je od najljepših perivoja u srcu Zagreba, poznat po čuvenoj aleji platana, fontanama, glazbenom paviljonu na kojem se redovito održavaju koncerti i plesne večeri, meteorološkom stupu i poprsjima povijesnih hrvatskih ličnosti.

Odmah do Zrinjevca je Strossmayerov trg s istoimenim parkom na kojem u zelenom okruženju možete pronaći spomenik biskupu po kojem je dobio ime, a u leđa mu gleda Trg kralja Tomislava duž kojeg se proteže prostrani park Tomislavac. Jedan je od omiljenih parkova Zagrepčana jer prekrasno uređeni perivoj, mnoštvo zelenila i klupa za odmor i piknik, pružaju savršeni predah za sve prolaznike. Zimi se pretvara u ledenu bajku s najvećim klizalištem na otvorenom, a ljeti u najpoželjnije mjesto za uživanje u prirodi.

Botanički vrt oduševljava biljkama

Jedinstveni primjerak zelene oaze i idealno mjesto za bijeg od gradske buke i gužve je Botanički vrt koji je također dio Lenuzzijeve potkove. Poseban je jer u njemu raste desetak tisuća biljaka. Brojne staze za šetnju, dva jezera i raznolik biljni svijet svrstavaju ovaj impresivni spomenik prirode i kulture među lokacije koje svakako treba posjetiti.

U Zagrebu se zelene oaze mogu pronaći gotovo u svakom kutu grada. Jedan od impresivnijih je park Ribnjak, smješten odmah pokraj zidina Katedrale. Ovdje vas čeka duboki hlad i zelenilo na 40.000 četvornih metara. Nekad su se ovdje bili umjetni ribnjaci, a oni su pretvoreni u park s vodopadom, kipovima i egzotičnim biljem.

Istražite male romantične šetnice po Zagrebu

Tražite li neko manje i romantičnije mjesto, preporučujemo posjet Tuškancu, Opatovini, Cmroku, Jabukovcu ili pak poetičnom Rokovom perivoju. Nalazi se u samom srcu grada, na obroncima Medvednice i često ga posjećuju brojni umjetnici zbog mira i opuštajuće tišine.

Zanima li vas koji je najveći i najstariji zagrebački park, a bez sumnje i najljepši, morat ćete se uputiti na istok grada, do velebnog Maksimira. Sa svojih pet jezera i mnogobrojnim potocima, Zoološkim vrtom, bogatom florom i faunom, stazama za šetnju, trčanje i rekreaciju, parkovima za djecu, livadama za piknike i koncerte, vidikovcem, paviljonom, kapelom i glasovitom mogilom, ova prekrasna park šuma je najljepša oaza za odmor u Zagrebu.

Za savršenstvo odmora tu je hotel International

Nadamo se da smo vam olakšali izbor, a kada vas izmori šetnja zagrebačkim parkovima, čekamo vas u hotelu International, u kojem će vam parkovi i perivoji biti nadohvat ruke. Smješten nedaleko od središta grada, u ovom ćete se hotelu osjećati kao kod kuće.

Prostrane sobe i luksuzni apartmani s prekrasnim pogledom na grad, stilski uređen prostor, jedinstvena gastronomska priča i Lounge bar s ljetnom terasom, pružit će vam odmor kakav ste priželjkivali!

Images: Wiki Creative Commons

Comments are closed.