Zagrebački proljetni polumaraton

0    komentara

Treći Zagrebački proljetni polumaraton , ZAGREB21, održat će se 18. ožujka 2018. godine sa startom ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na zapadnom kolniku Ulice Hrvatske bratske zajednice. U sklopu utrke, trčat će se polumaraton, štafetni polumaraton i utrka na 5 kilometara.

Zagrebački polumaraton je utrka duljine 21.098 metara koja se sastoji od dva istovjetna kruga duljine 10.549 metara. Uz start i cilj, koji se nalaze na istom mjestu, kontrolne točke utrke nalaze se na okretištima kod pješačkog mosta i na Bundeku, koja su ujedno i najudaljeniji dijelovi staze. Polumaraton vodi natjecatelje atraktivnom trasom od Nacionalne sveučilišne knjižnice preko Save do Muzeja suvremene umjetnosti i Hipodroma te do Jadranskog mosta i natrag.

Nacionalna knjižnica Zagreb

U štafetnom polumaratonu sudjeluju timovi od četiri trkača, a štafete su podijeljene na mušku, žensku i mješovitu kategoriju. Dionice štafete su redom duljine  5 km, 5,549 km, 5 km i 5,549 km, a svaki natjecatelj počinje trčati svoju dionicu kada do njega stigne prethodnik i dotakne ga rukom. Sudionici štafete koji trče prvu dionicu kreću zajedno sa svim ostalim natjecateljima polumaratona.  Ove su utrke proteklih godina postale prilično popularne, što potvrđuju brojne poslovne i obiteljske štafete koje su nastupile na prethodnim izdanjima polumaratona.

Utrka na 5 km namijenjena je svima onima koji još nisu spremni na veće udaljenosti. Sastoji se od jednog kruga, sa startom i ciljem na istom mjestu te kontrolnom točkom na Aveniji Dubrovnik.

Na polumaratonu mogu nastupiti svi zdravi natjecatelji stariji od 16 godina, a mladi s navršenih 14 godina mogu se natjecati uz odobrenje roditelja i liječnika sportske medicine. U utrci na 5 km mogu se natjecati i djeca s navršenih 12 godina, a u utrkama štafete i natjecatelji s navršenih 10 godina, također uz potvrdu roditelja i liječnika. Vremenski limit za polumaraton je 3:00h, a za utrku na 5 km, 45 minuta. Polumaraton će predvoditi Ford kao službeno vozilo utrke.

polumaraton Zagreb

Start Zagrebačkog proljetnog polumaratona je u 9 h. Utrci će prethoditi glazbeni i zabavni program s početkom u 7 h. Organizatori utrke su AK Maksimir i Trčanje d.o.o., a pokrovitelj i partner Zagrebački atletski savez. Pobjednici utrke na 5 km bit će proglašeni u 9:45 h, a najbrži polumaratonci i sudionici štafete iza 12 h. Osim pehara i medalja, najbrži natjecatelji dobit će novčane nagrade i praktične nagrade sponzora.

Zagrebački proljetni polumaraton dio je serije cestovnih utrka CroRun, koja objedinjuje osam utrka, uključujući maratone, polumaratone i utrke na 10 kilometara. Na ovogodišnjem polumaratonu nastupit će više od 1.300 natjecatelja , uključujući sudionike iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Mađarske, Njemačke, Kanade, SAD-a, Kube, Meksika i Indije.

Smještaj u Zagrebu

Posjetitelji koji dolaze u Zagreb u vrijeme polumaratona mogu pronaći komforan smještaj u Hotelu International. Smješten svega nekoliko minuta hoda od starta i cilja utrke, hotel pruža moderno uređene sobe s odličnim pogledom na centar grada te lak pristup mnogim gradskim znamenitostima. Gosti mogu pronaći elegantan prostor za druženje s prijateljima te bogatu ponudu domaćih i međunarodnih jela u restoranu i lounge baru hotela, a rekreativci mogu napuniti baterije u suvremeno opremljenom fitness studiju ili se opustiti u sauni nakon cjelodnevnog razgledavanja grada.

Foto: Pixabay, Wikimedia Commons/Suradnik13

 

Comments are closed.