ZagrebDox 2018 – Međunarodni festival dokumentarnog filma

0    komentara

14. izdanje ZagrebDoxa dovelo je u Zagreb 125 dokumentarna filma i brojne autore iz raznih dijelova svijeta te posjetiteljima pružilo odličnu atmosferu u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema centra, koji je ugostio festival od 25. veljače do 4. ožujka. Ovogodišnje je izdanje popularnog festivala ponudilo filmove različitih tematika i autorskih estetika u 14 programa te zabilježilo izuzetnu posjećenost.

Festival je otvoren filmom Preko svih granica, zanimljivim pogledom u brutalan svijet ruske ritmičke gimnastike poljske redateljice Marte Prus, koja se nakon projekcije obratila publici u produženoj sesiji razgovora. Gledatelji su imali priliku upoznati i niz drugih inozemnih autora, uključujući sirijskog redatelja Talala Derkija, čiji je film O očevima i sinovima osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu, francusku dokumentaristicu, scenaristicu i glumicu Claire Simon, koja je predstavila svoj opus u retrospektivnom programu, te dansku redateljicu Evu Mulvad, koja se obratila publici u programu Biografski dox.

ZagrebDox festival dokumentarnog filma

Za nagrade festivala natjecalo se 38 filmova, a najbolje među njima biralo je nekoliko žirija, kojima se prvi put pridružio i žiri FIPRESCI-ja, Međunarodne federacije filmskih kritičara. U međunarodnoj konkurenciji glavnu je nagradu odnio upravo film O očevima i sinovima, kojem je također dodijeljena nagrada Movies that Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava. Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji proglašen je film Druga strana svega srpske autorica Mile Turajlić, koja je osvojila i nagradu FIPRESCI žirija, kao i nagradu publike. Posebna priznanja međunarodni je žiri dodijelio gruzijskom dokumentarcu Grad sunca Ratija Onelija i kolumbijskom filmu Džungla te poznaje bolje redateljice Juanite Onzage, a priznanja u regionalnoj konkurenciji odnijeli su slovenski redatelj Matijaž Ivanišin za film Playing Men i hrvatski autor Damian Nenadić za hrvatsko-slovensku koprodukciju Dani ludila. Gošća festivala Marta Prus odnijela je Mali pečat za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina za film Preko svih granica, a posebno priznanje otišlo je mladim autorima Aaronu i Amandi Kopp za film Liyana.

Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se u Zagrebu svake godine kraljem veljače. Festival je osnovan 2005. godine, a u svojih je 14 godina postojanja gledateljima pružio jedinstven uvid u noviju dokumentarnu proizvodnju, nastojeći potaknuti domaću produkciju te ojačati regionalnu i međunarodnu suradnju.

Uz natjecateljske, ZagrebDox ima i nekoliko nenatjecateljskih programa, uključujući retrospektive i programe vezane uz pojedine žanrove, tematike i tehnike, a za stručne filmske djelatnike organizira i ZagrebDox Pro, program usavršavanja za vrijeme trajanja festivala u sklopu kojeg se svake godine održava niz stručnih rasprava, predavanja i okruglih stolova. Jednodnevni pitching forum, središnji dio programa ZagrebDox Pro, ove je godine predstavio 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja iz 11 zemalja.

Smještaj u Zagrebu

Svi ljubitelji sedme umjetnosti pronaći će idealan smještaj u Zagrebu u hotelu Sheraton. Udaljen svega nekoliko metara od jednog najvećih gradskih multipleks kina, Sheraton je također u neposrednoj blizini mnogih gradskih trgova, muzeja, galerija, parkova i kazališta te je izuzetno dobro povezan sa svim dijelovima grada. Hotel pruža ugodan, prostran smještaj u komfornim sobama i apartmanima, elegantnu, opuštajuću atmosferu te brojne mogućnosti za odmor i rekreaciju. Uz izuzetnu uslugu, gosti će pronaći odličnu gastronomsku ponudu u restoranima i barovima hotela te mnoštvo posebnih ponuda i paketa za wellness i obiteljske odmore.

Foto: ZagrebDox.net

Comments are closed.