Zagrebu vraćen duh slavne Univerzijade – Europske sveučilišne igre

0    komentara

Zagrebu je uz Rijeku u srpnju pripala velika čast da može biti domaćin najljepšoj sportskoj priči ikada ispričanoj u Hrvatskoj – Europskim sveučilišnim igrama. Radi se o najvećem multi-sportskom događaju sveučilišnog sporta na starom kontinentu. Do sada su Europske sveučilišne igre održane dva puta – 2012. godine u Cordobi i dvije godine kasnije u Rotterdamu, a ove, 2016. godine je odlukom Europske sveučilišne sportske asocijacije, izbor pao na Hrvatsku, točnije Zagreb i Rijeku!

Već od dobivanja domaćinstva početkom lipnja 2013. godine počelo se s pripremama za veliko sportsko događanje koje tijekom 15 dana trajanja ugošćuje rekordnih 5.000 studenata iz 45 zemalja Europe, uz sudjelovanje više od 400 različitih sveučilišta u ukupno 21 sportu.

Rekordan broj sportova

Do sada je broj sportova bio deset, ali je on u Zagrebu i Rijeci udvostručen. Tako se studenti-sportaši za medalje najboljih u Europi bore u badmintonu, bridžu, golfu, judu, karateu, košarci, košarci 3×3, nogometu, malom nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskom penjanju, stolnom tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju. U plivanju i stolnom tenisu se po prvi puta u povijesti natječu i studenti s invaliditetom.

Mnogo sportova, adrenalina i dobre zabave, više od 5.000 utakmica i natjecanja, 200.000 minuta sportskih događanja, najbolja su pozivnica za posjet Hrvatskoj jer se doista radi o posebnom sportskom i društvenom eventu. Svojim značajem i brojnošću natjecatelja predstavlja jednu od najvećih sportskih priredbi u novijoj hrvatskoj povijesti. Posljednja takva na ovim prostorima pamti se iz davne 1987. godine kada je Zagreb ugostio Univerzijadu. Ali bilo je to bitno drugačije…

Nekad Zagi, danas Hrki

Zagrepčani se rado sjećaju Univerzijade za koju se često kaže da je izgradila Zagreb u koji je donijela infrastrukturnu renesansu. Za potrebe održavanja ovog velikog sportskog natjecanja hrvatska metropola je dobila i obnovila brojne sportske objekte i terene, grad je ušminkan, a Zagreb je tresla euforija. Pamti se i nezaboravna maskota – vjeverica Zagi, koja je veselo skakutala gradom i zabavljala mnoštvo okupljenih posjetitelja, gledatelja i sportaša. A Zagreb uživa i danas, 29 godina kasnije.

Zagija je zamijenila jednako simpatična maskota ali hrčka i nazvana je Hrki, a Zagrepčani su nestrpljivo dočekali najveći sportski događaj od 1987. godine. Obnovljena je sportska infrastruktura, kamp na Sveticama, Dom sportova, a povećani su i kapaciteti pojedinih studentskih domova u kojima su smješteni natjecatelji, njih daleko više nego na Univerzijadi!

Posebna krilatica kao motivacija

Prošećete li gradom, srest ćete studente sportaše sa Cambridge ili Oxford Sveučilišta te goste iz Poljske, Rusije, Češke, Slovenije, Litve… Na svakom koraku osjeća se pravi sportski duh koji krasi ove igre i krilaticu kojom se ponose: „Srce vjeruje, a um ostvaruje“. Naglašava se sinergija uma i srca kao ključnih vrijednosti koje predstavlja studentski sport, kao i kroz himnu prigodnog naziva ‘Sve dok srce vjeruje’, koja govori o važnosti vjere i truda jer nije lako studirati i biti uspješan sportaš.

Hrvatska metropola je predstavljena kao grad sveučilišta, parkova, muzeja, umjetnosti i sportskih uspjeha te je ovo sjajna prilika da se uvjerite u to, podsjetite kako je nekada izgledala Univerzijada i prepustite se uživanju u sportu, zabavi i veselju, kulturnim i edukativnim sadržajima.

Upoznajte Hrkija, razgledajte skulpturu koja na središnjem gradskom trgu signalizira da se u Zagrebu održava najveće i najbolje ovakvo natjecanje do sada. Nećete požaliti, smjestite se u neke od hotela grupacije HUP: The Westin Zagreb, Sheraton Zagreb Hotel, Panorama Zagreb Hotel, Hotel International ili Hotel Jadran i odlično se zabavite!

Comments are closed.