Zoološki vrt Zagreba upoznajte kroz jedinstvenu izložbu

0    komentara

Jeste li posjetili jedan od simbola Zagreba i ustanovu koja se ubraja među vodeće turističke atrakcije u Hrvatskoj, a dom je mnogim životinjskim vrstama? Zoološki vrt grada Zagreba mjesto je koje morate obići u hrvatskoj prijestolnici, a ako baš nikako ne možete odvojiti nekoliko sati vremena za uživanje u ljepotama maksimirskog perivoja i obilazak više od 2.000 životinja iz svih krajeva svijeta, onda vas pozivamo da na malo drugačiji način upoznate najstariji zoološki park u jugoistočnoj Europi i njegovu jedinstvenu oazu prirode.

Kakve stanovnike ima, odakle dolaze njegovi sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralješnjaci, čime se hrane, zašto je ne samo omiljeno mjesto za opuštanje i razonodu, nego i edukaciju i kako se razvijao kroz povijest?

Sve odgovore do 29. studenog ove godine daje izložba ‘Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015.’ u Muzeju grada Zagreba u Opatičkoj ulici na Gornjem gradu. Izložba donosi pregled 90-godišnje povijesti i objašnjava mjesto i značenje Zoološkog vrta u stvaranju identiteta hrvatske metropole, a otkriva i mnoge dosad nepoznate zanimljivosti o životinjskim vrstama i prirodi.

Tko je bio popularni Štefek?

Između ostalog ćete imati priliku vidjeti uspomene na jednog od najstarijih i najomiljenijih stanovnika vrta – majmuna Štefeka! Ovaj simpatični pavijan je u Maksimir stigao samo godinu dana nakon otvaranja ZOO-a i postao njegov simbol.

ZOO je u svojim skromnim počecima imao samo pet životinja, tek tri lisice i dvije šumske sove i Zagrepčani su ga zvali ‘Zoološki vrtić’. Kako se broj nastambi i životinja povećavao, preimenovan je u vrt i pretvoren je u pravu atrakciju.

izložba zoološki vrt u zagrebu

Dobrodošli su i veliki i mali posjetitelji

Kroz dugih 90 godina postojanja, od osnutka koje je povjereno gradskom činovniku Miji Filipoviću, do danas, stekao je status omiljene kulturne i obrazovne ustanove u gradu. Nekad je posjetitelje oduševljavao svojim slonovima, slonicom Mauzikom, južnoameričkim nojem, žirafama, morskim lavovima, a sve detalje o njegovim posebnim i egzotičnim stanovnicima, donosi ova izložba posvećena njegovoj povijesti.

Izložba predstavlja različite stare, gotovo zaboravljene video i foto materijale, predmete, medijske objave i dokumente vezane uz Zoološki vrt i njegov razvoj, povijest i kronologiju važnijih događaja.

Vrt je ‘stanovao’ i na Jelačiću

Ne nedostaje uzbudljivih životnih priča o životinjama i njihovom suživotu s ljudima i timariteljima, atmosferi, atrakcijama i ambijentu koji je bio dosta drugačiji nego danas jer je vrt prošao kroz tri faze obnove. Posljednja traje do danas, a cilj je izgradnja što kvalitetnijih nastambi koje nastoje oponašati prirodna staništa te da se posjetiteljima pruži jedinstveni doživljaj.

Dio njega dočarat će ova izložba, prikladna za sve posjetitelje i sve generacije jer za svakoga ima ponešto. Od edukativnih igraonica i slagalica za djecu koje su se kupovale još 20—ih godina prošlog stoljeća u Zagrebu, do neobičnih podataka o vrtu poput onog da je ZOO privremeno 1928. godine preseljen na Jelačićev trg! Da, dobro ste čuli! Trebalo je otplatiti dugove za nabavu životinja i skupiti novac za njihovo uzdržavanje, pa je arhitekt Otto Prister ustupio vrt svoje kuće na južnoj strani središnjeg zagrebačkog trga gdje su životinje preseljene.

Bilo je još mnoštvo zanimljivosti iz gotovo stoljetne povijesti i zasigurno će vas oduševiti jedinstvena priča autorice Željke Kolveshi. Možda se i odvažite uputiti do Zoološkog vrta…

Isprobajte Paired menu u Sheratonu

A kada se njegova vrata zatvore, pozivamo vas da dojmove sažmete u jednom od najboljih hotela u Zagrebu – Sheraton Zagreb hotela. U njegovom Piano Baru i Imperial Cafeu vas svakoga dana između 18 i 22 sata očekuju maštovito sljubljene kombinacije hrane i pića. Dođite u Sheraton i pronađite svoj savršeni spoj i neodoljivu kombinaciju malih obroka, vrhunskih piva i ekskluzivnih piva…

Foto: https://www.facebook.com/Muzej-grada-Zagreba

Comments are closed.